Tuesday, April 28, 2009

Karipap Pusing.

Chef : Kak Rosnah
Peserta : Aku,Lyza & Farhah Widad.


Bahan-bahan :
2 Cawan tepung gandum(adunan 1)
2 Cawan tepung gandum(adunan 2)
2 Sudu besar lemak sayuran
Sedikit miyak masak (dipanaskan/suam)
Sedikit garam secukup rasa

Inti : Sesuka hati (sardin/kentang/keledek)

Cara membuatnya :
1. Campurkan adunan tepung yg 1 bersama minyak yg telah dipanaskan/suam ke dalam tepung
tersebut dan gaulkan sehingga menjadi doh. Dan diuli menjadi seperti bebola mengikut saiz yg
disukai.
2. Campurkan adunan tepung yg 2 bersama minyak dan lemak sayuran dan juga dilakukan
seperti cara yg 1 tadi.
3. Tepung yg 1 td dileperkan dan dimasukkan ke dalamnya tepung kedua(bebola) dibahagian
tengah tepung 1 yg telah dileperkan itu dan tutup sekeliling doh kedua itu dengan
menggunakan tepung 1 yg telah dileperkan itu. Taburkan sedikit serbuk tepung agar ianya
tidak melekat.
4. Kemudian leperkan doh itu. Selepas itu rollkan doh tersebut dan leperkan lagi.
5. Roll lagi dan selepas itu barulah dipotong mengikut besar saiz yg anda suka.
6. Bahagian yg dipotong td dileperkan menjadi bulatan dan masukkan inti kedalamnya dan
seterusnya di'claimkan seperti karipap biasa.
7. Goreng.

Selamat Mencuba.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home